Woordje van de voorzitter

 

Woordje van de Voorzitter……

We schrijven 1933…..donderdag 2 maart, ‘s avonds rond de klok van 23.00 om precies te zijn. In de Sociëteit “Spoor tot Vriendschap” aan de Weststraat bereiken de clubbesturen van het protestante A.V.V. en het katholieke F.C.A. een akkoord over de fusie tussen beide clubs. Dit na vele weken van gekibbel en onderhandelen. Aardenburg bleek de laatste jaren te klein om 2 voetbalclubs te herbergen, vandaar deze wijze stap. Eén van de laatste en tevens moeilijkste hindernissen was destijds hoe de nieuwe club dan moest gaan heten en voor welke clubkleuren werd gekozen?
Een zgn. “Salomonsoordeel” volgde. Elke club mocht 2 letters en een kleur aanleveren….en zo geschiedde….AVC Aardenburg was geboren, groen en zwart werden de kleuren…. HOERA!! Jacobus Pieters was de allereerste voorzitter.

We schrijven 1 juli 2018……we zijn ondertussen véle voorzitters verder. Voorzitters die het stuk voor stuk goed voorhadden bij AVC. Ik heb zojuist de preses-hamer ontvangen van Frans Reyniers.
Frans heeft ruim 7 jaar met verve en veel toewijding de scepter gezwaaid bij onze vereniging, maar gaf een tijdje geleden te kennen dat het tijd was om te stoppen. Ik was erg graag bereid om dit van hem over te nemen. Ook nogmaals wil ik Frans via deze weg bedanken voor z’n bewezen diensten binnen de club!

En dan ben je voorzitter….van dat clubje waar je als 7-jarige snotneus al rondliep….van dat clubje waar je dit jaar op de kop af al 40 jaar lid van bent…..van dat clubje waar je zoveel onuitwisbare herinneringen aan hebt….van dat clubje wat je al bijna heel je leven lang zo nauw aan het hart ligt….van dat clubje waar je zo trots op bent…..AVC Aardenburg! Clubje……ach…zeg maar gerust CLUB! Maar misschien mag het de bescheidenheid sieren van datgene wat AVC al 85 jaar is. En de titel Voorzitter…..wat doet het met je? Vooraf zeg ik uiteraard trots te zijn om het te mogen doen, anderzijds is het voor mij ook maar gewoon een functie of een benaming binnen de club zoals zovelen, en doet het me niet meer of minder dan al die personen die zo belangrijk zijn binnen onze vereniging. Of er nu immers Voorzitter achter op je rug staat, of kantinejuffrouw, kalker, mollenvanger, jeugdtrainer….iemand die op maandagochtend de kleedlokalen staat te schrobben of weet ik wat nog meer….ieder is erg belangrijk binnen onze vereniging en wie je bent of wat je doet is van ondergeschikt belang…we doen dit immers SAMEN!
Goede communicatie, eerlijk en transparant met elkaar omgaan zijn dan echter wel weer de sleutelwoorden waar alles om draait en veel mee staat of valt. Ook naar buiten toe……goeie contacten en een duurzame relatie hebben en onderhouden met o.a. de Gemeente…leveranciers, verenigingen binnen het dorp of in de regio…..sponsoren, noem maar op! En uiteraard het belangrijkste en waar je immers ook voor staat……Voetbalclub! Om een ieder hier in de meest optimale vorm te bieden wat ze graag doen….juist….voetballen! Het bieden van sport- en spelplezier, the place to be voor gezelligheid, prettige sociale contacten, voor iedereen, voor onze leden…onze supporters en onze sympatisanten ….ongeacht je leeftijd , afkomst of huidskleur. Nee, die vereniging willen zijn waar echt iedereen welkom is en zich moet thuisvoelen, juist DÁT willen we zijn en behouden, tot in lengte der jaren! We doen daar als Bestuur en al die vele geweldige vrijwilligers erg graag onze stinkende best voor. Ook het bieden van goede voorzieningen…..het Van Dongen-sportpark mag dan oud zijn, en we hebben inmiddels ook de status “Monument” gekregen, iets waar we trots op mogen zijn. Het betekent dan echter ook wel gezien de leeftijd van onze accommodatie dat het  erg belangrijk is om deze naar een bepaald kwaliteitsniveau te brengen én te houden ! Lange-termijn-visies ,Meerjarenplannen of “deadlines” stellen doe ik niet. Heel erg vaak werkt het gewoonweg niet….vallen sommige plannen in duigen uiteen, kan je er als bestuurder of als club nog op afgerekend worden ook of gaat iets al “dead” voor het de “line” heeft bereikt. Nee, vooruit denken is prima en zeker niet onbelangrijk, maar gewoon op kordate wijze een club besturen….de koe bij de hoorns vatten zoals het moet en wanneer het nodig is…..geen halve maatregelen nemen op het moment wanneer het gevraagd word en gewoon met z’n allen de schouders eronder !. En wat te denken van al datgene wat nagenoeg dagelijks “achter de schermen” gebeurd en waar de buitenwacht vaak geen notie van heeft. Soms gewoon “onzichtbare” zaken en taken die echter zó belangrijk zijn!! En dat allemaal door gewone mensen zoals U en ik…..gewone mensen….gewone vrijwilligers……dat SAMEN……voor dat ene doel, Úw club….Ónze club….AVC Aardenburg !!

 

Peter de Vrieze

Voorzitter AVC Aardenburg