Historie

AVC Aardenburg……..de historie.

Geloof heeft altijd al een belangrijke rol gespeeld in vele dingen des levens, zo ook in het voetbal, dus ook hier in Aardenburg. Het zal ongetwijfeld een beduidend mindere impact gehad hebben dan b.v. in het Schotste Glasgow, alwaar tot op de dag van vandaag er een diepe haat geworteld zit tussen de protestante Rangers en het katholieke Celtic. Het ontstaan van de eerste voetbalsporen in Aardenburg gaat terug tot ongeveer 1909. De Protestanten waren de eersten die alhier de eerste aanzet gaven voor georganiseerd voetbal. In Eede werd in die tijd de kerk verbouwd en ene heer Snijders uit Utrecht was daar als opzichter verantwoordelijk voor. Hij verbleef die jaren in Aardenburg en wist er de plaatselijke jeugd enthousiast te maken voor het voetbalspelletje.

Eind 1913 werd dan ook de A.V.V. (Aardenburgsche Voetbal Vereeniging) opgericht. Tot eind jaren ’20 zou dit een erg bloeiende vereniging zijn maar toen het Katholicisme alhier meer en meer de overhand kreeg werd het voor de A.V.V. erg lastig om te blijven bestaan…daarover straks meer.
Ook de Katholieken hadden wel trek om tegen een balletje te schoppen maar waren in die jaren behoorlijk achtergesteld. In de Eerste Wereldoorlog kwamen erg veel Belgische vluchtelingen naar Aardenburg waaronder Jacques Le Mahieu uit Ieper. Samen met Kapelaan Fassaert richten ze de katholieke club Cadsandria op, dus iedereen blij ! Deze club hield het uit tot 1923 toen ze door onderlinge perikelen ter ziele ging. Lang moesten de Katholieken het niet zonder hun geliefkoosde spelletje stellen want al vrij snel kwam de F.C.A. ( Football Club Aardenburg) van de grond. De F.C.A. groeide uit tot één van de toonaangevende clubs in West –  en al snel ook van geheel Zeeuws-Vlaanderen. Onderling lagen de clubs elkaar niet erg goed, uiteraard door het onderlinge geloof maar ook door het blijkbaar onstabiele politieke klimaat toentertijd in Nederland. Het is feitelijk maar één keer tot een onderling officieel duel gekomen tussen beiden en de F.C.A trok toen met maar liefst 9-1 aan het langste eind….A.V.V. was blijkbaar even genezen en had geen trek meer in Aardenburgse onderonsjes ! Jaren vlogen voorbij en begin jaren ’30 werd duidelijk dat Aardenburg te klein was om 2 verenigingen op de been te houden. De onderlinge koppigheid werd even opzij gezet en men ging warempel met elkaar rond tafel. Na wekenlange erg moeizame onderhandelingen werd op donderdagavond 2 maart 1933 omstreeks 23.15 u in Sociëteit “Spoor tot Vriendschap” de AVC Aardenburg opgericht….groen-zwart werden de kleuren, elke club mocht 2 letters uit hun naam aanleveren en iedereen blij !!

De eerste jaren speelde AVC in de Belgische competitie in de Vlaamsche Voetbalbond. Steevast werd de bus van Johan Pieters ingezet om naar de (soms verre) uitwedstrijden te tuffen. De eerste officiële AVC-goal werd gescoord door ene Bertrand Vlaeminck in de gewonnen uitwedstrijd op Eendracht Aalst ( 1-3). Andere tegenstanders dat eerste seizoen waren onder meer Phenix Brugge , Zottegem, Denderleeuw, F.C. Gent , Stade Brugeois , VG Oostende ,Kemzeke, St. Niklaas en Steendorp nabij Antwerpen. Pittige verplaatsingen voor in die tijd dus!

AVC ontwikkelde zich als een goed georganiseerde vereniging en sloot zich na een paar jaar aan bij de Nederlandse Voetbalbond. Aardenburg werd al snel één van de toonaangevende clubs in het Zeeuws-Vlaamse voetbal, bekroond met diverse titels. Een mooie toekomst lag in het verschiet, zo bleek. Hoogtepunten in de geschiedenis zijn de periodes waarin AVC op 2e-klas niveau acteerde.

Momenteel speelt AVC 1Zaterdag 4e klasse Zuid 1.De vereniging is na een sportief dipje weer erg opbloeiend. Er is 1 heren team en 1 dames ST-team Aardenburg-Sluis, 7 jeugdteams van AVC en 5 jeugd ST-teams Aardenburg-Sluis met een ledenaantal voor AVC van rond de 180 personen.

Dit jaar (2023) bestaat de vereniging 90 jaar….de oprichters destijds in 1933 zouden er maar wát trots op zijn geweest! Hopelijk mogen we dan ook nog vele jaren genieten van het o zo mooie balspelletje bij onze groen-zwarte trots….AVC Aardenburg !